Doelen: EZPZ boeken review #5 | the way of the superior man

Doelen: boeken review #5 | The way of the superior man

Doelen zetten en behalen, het zijn dingen die we allemaal doen. Maar je levensdoel, waarvoor je 'op aarde' bent, gaat dieper. Vaak gaat dit in strijd met je dagelijkse taken en/of verplichtingen. Of je wilt mensen niet teleurstellen, zoals je vriendin/vrouw. Het boek 'The way of the superior man' gaat hier verder op in. Het boek bespreekt de constante aanwezigheid van feminiene versus masculiene energie en hoe hiermee omgegaan kan worden. De auteur, David Deida, ligt toe hoe belangrijk doelen, maar ook de liefde zijn. 

Deze boeken review gaat in op het zetten van doelen volgens de auteur. Maar ook (het geven/ontvangen van) liefde, het omgaan met masculiene versus feminiene energie en relaties komen terug.

Doelen: boek the way of the superior man afbeelding

Opzet van de review

Het boek is opgedeeld in verschillende delen. Voor elk deel benoem ik de meest belangrijke punten en de geleerde lessen. Hiernaast geef ik verschillende voorbeelden uit het boek.

Disclaimer

Dit boek is bedoeld voor elk geslacht. Het boek wordt vanuit de masculiene, vaak mannelijke kant benadert. Door zo veel mogelijk toe te lichten, kunnen echter beide geslachten nuttige informatie uit het boek halen. Als ik 'masculiene energie' benoem, bedoel ik vaak het mannelijke geslacht. Wederzijds bedoel ik dit voor vrouwen als ik het heb over 'feminiene energie'. Omdat mensen niet per definitie het ene of het andere zijn, houd ik door de boeken review dit onderscheid aan. In het algemeen bezit- volgens het boek - 80% van de mannen vooral masculiene energie. Vaak zal masculiene energie dus vooral op het mannelijke geslacht duiden, en feminiene op het vrouwelijke geslacht. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wat is gelezen.

Doelen bereiken: verschillende inzichten

Het boek bestaat uit verschillende delen, welke allemaal in gaan op hoe je je doelen kunt bereiken. Deze zijn als volgt:

 • Deel 1: Een mannenmanier
 • Deel 2: Omgaan met vrouwen
 • Deel 3: Werken met polariteit en energie
 • Deel 4: Wat vrouwen echt willen
 • Deel 5: Je donkere zijde
 • Deel 6: Feminiene aantrekkingskracht
 • Deel 7: Lichaamsoefeningen
 • Deel 8: De yoga van intimiteit tussen mannen en vrouwen

Deel 1: mannen & het zetten van doelen

Het eerste deel van het boek ging vooral in op het najagen van je doelen. Zo werd bijvoorbeeld aangemoedigd om te leven alsof je vader dood was. Of dit nu mentaal of echt is, het zorgt ervoor dat je 'los' bent van verwachtingen volgens de auteur. Ook wordt toegelicht dat je doelen altijd voor je relatie gaan (als je vooral masculiene energie hebt). Zelfs als een vrouw of vriendin verteld dat ze liever samen met jou is in plaats van dat je je doel nastreeft. Volgens het boek komt dit vooral omdat feminiene energie masculiene energie moet kunnen vertrouwen. Laat jezelf daarom niet ompraten, en wees eerlijk. Vaak weet je zelf wel wat je moet doen om te veranderen. Wees daarom bereid om dit te doel na te streven.

Voorbeeld doelen zetten: deel 1

Een voorbeeld van het zetten van doelen en het daadwerkelijk nemen van actie werd benoemd. Dit ging over hoe masculiene energie ontvangen kan worden door middel van kritische, goede vrienden. Het boek schrijft het volgende idee voor:

 • Ga één keer per week met (een groep) goede vriend(en) zitten. Vertel waar je nu staat in het leven. Wat wil je doen, maar doe je niet? Waar praat je veel over, maar neem je geen actie voor? Dit kunnen dingen zijn waar je angst voor hebt.
  • Voorbeelden zijn het willen uiten van aantrekkingskracht. Als je je aangetrokken voelt tot iemand, maar er niks mee durft te doen, kan deze manier helpen. Op deze manier leer je je natuurlijke aantrekkingskracht te omarmen in plaats van te onderdrukken.
  • Je vrienden kunnen een concreet voorbeeld noemen. "Binnen een week heb je een duidelijke stap gezet. Dit kan het vragen op een date zijn, het uitproberen van fysiek contact of iets anders".
  • Wanneer je dit doel niet haalt, bespreek je dit de week erna. Het idee is dat je vrienden straight-to-the-point zijn en je bekritiseren, uit liefde, uit vriendschap.
  • Vind vrienden die zelf op het randje of net erover leven. Juist deze mensen zullen het niet uitvoeren van een soortgelijke actie bekritiseren. Wees hier dankbaar voor, hier kan je echte groei meemaken. Wanneer de tijd komt, geef deze mensen hetzelfde, kritische advies terug. Zo groeien beide kanten van de vrienden(groep).

Deel 2: omgaan met vrouwen

Dit hoofdstuk ging in op het omgaan met vrouwen. Het boek benoemd voorbeelden als 'analyseer je vrouw niet', als je in een relatie zit. Forceer het maken van keuzes niet binnen feminiene energie. Je kan als masculiene energie bepaalde eigenschappen/doelen van je vrouw stimuleren. Maar ga dit niet voor haar doen, omdat ze dit zelf moet doen. Het zetten van doelen en het nastreven hiervan is vooral een masculiene eigenschap volgens de auteur.

Voorbeeld in een relatie: doelen zetten voor de ander (deel 2)

 • Wanneer je als man (of de persoon met de meeste masculiene energie) in de relatie graag iets anders ziet, kan dit op meerdere manieren.
  • Als je bijvoorbeeld vind dat je vrouw in (als je getrouwd/in een relatie zit) een slechte eigenschap bezit, wil je dit vaak veranderen. Dit kan je echter niet direct zeggen - dit heeft een averechts effect.
  • Als je bijvoorbeeld vind dat je vrouw veel is aangekomen, zeg dan niet dat ze moet afvallen. Zeg dat je haar super aantrekkelijk vind wanneer ze gezweet heeft na het sporten. Dit stimuleert op indirecte manier zonder dat je iets forceert.
  • Ik besef me goed dat het schrijven van dit voorbeeld glad ijs is. In de maatschappij wordt het aanspreken op gewicht van vrouwen vaak afgekeurd. 'Body positivity' wordt het vaak genoemd. Echter is het belangrijk in een relatie geen geheimen voor te houden, vandaar dit voorbeeld. Het voorbeeld komt uiteraard uit het boek.

Deel 3: werken met polariteit en energie

Dit deel ging in op een aantal punten. Zo is aantrekkingskracht normaal en niet te stoppen. Dit hoeft niet onderdrukt te worden. Masculiene energie valt vaak op feminiene energie, ongeacht het geslacht van een persoon. Dit is normaal en hoeft niet onderdrukt te worden. Sterker nog, 'own' dit gevoel. Wees eigenaar en één met dit gevoel. Verder is het belangrijk om een vrouw te vinden die je complementeert 'aan je andere kant'. Als je veel masculiene energie bezit, vind dan een persoon met veel feminiene energie. Als je een meer gebalanceerd persoon bent, vind dan iemand met soortgelijke energie. Als laatste: je wilt als man vaak meer dan één vrouw. Niet letterlijk, maar vaak in het moment. Dit wordt toegelicht in het volgende voorbeeld.

Voorbeeld: doelen in een relatie realiseren

Mannen zijn vaak afgeleid door andere vrouwen, terwijl ze in een gelukkige relatie zitten. Dit is heel normaal, en moet juist omarmt worden volgens de auteur. Iemand met veel masculiene energie is vaak bezig met het managen van de relatie. Dit gaat niet altijd even goed, want te veel focus op één persoon kan je eigen doelen onderdrukken. Door meer op jezelf te focussen, specifiek in dit voorbeeld door je gevoel te volgen en jezelf te veroorloven naar andere vrouwen te kijken, kan je deze balans vinden. Hierdoor kan je een frisse kijk in de huidige relatie krijgen, want je onderdrukt je gevoel om andere gedachtes te hebben 'dan je zou mogen' niet. Zelfs als je een 'donkere' gedachte zou hebben met een andere vrouw als man zijnde bijvoorbeeld, kan je keuzes maken om hier iets mee te doen. Vaak levert het daadwerkelijk uitvoeren van deze gedachte veel meer gedoe op dan het niet doen. Dit verschilt echter per persoon.

Deel 4: Wat vrouwen echt willen (doelen behalen)

Kies altijd een vrouw uit die jou ook kiest. In principe is dit logisch advies, maar werkt het in de praktijk toch anders. Het kan zijn dat je je aangetrokken voelt tot iemand, maar die persoon niet naar jou. Het is dan zaak om dit uit te zoeken, zodat je verder kan. Neem je verlies, en ga door. Volgens de auteur heeft het nooit zin om in een soortgelijke situatie door te gaan. Dit komt omdat de balans in een eventuele relatie altijd verstoord zal zijn. De verhoudingen zullen nooit rond de 50/50 zitten.

Hiernaast zegt een vrouw volgens de auteur niet altijd wat ze bedoelt. Feminiene energie werkt vaak vooral vanuit het gevoel, en minder uit logische redenatie. Wordt hierom niet boos als je vriendin 'niet haar afspraak nakomt'. Dit betekent echter niet dat ze maar gewoon alles kan doen; maar dat ze vaak keuzes maakt op en in het moment zelf. Gevoel is enorm belangrijk.

Ten slotte wilt een vrouw in een relatie niet de nummer 1 zijn van jou. Diep van binnen, volgens de auteur, wilt ze dat je doel waar je voor werkt in de wereld op nummer 1 staat. Daarna komt zij pas. Zelfs als ze dit niet toegeeft of ooit toe zal geven, is dit belangrijk te onthouden.

Voorbeeld: werken aan je doelen

Wanneer je aan je doel ('purpose') werkt, moet dit je volledige aandacht krijgen. Wijk niet af van je taak wat je moet vervullen om bijvoorbeeld de wereld op jouw manier beter te maken. Een voorbeeld hiervan is het doorbrengen van tijd met je partner. Ze wilt liever een half uur of een uur je volledige aandacht, dan vier uur lang half de aandacht. Werk eerst aan je doel, en maak specifiek tijd vrij om samen te zijn. Zo is de tijd samen korter, maar vele malen beter.

Deel 5: Je donkere kant

Masculiene energie zoekt vaak vooral naar vrijheid. Dit kan in verschillende vormen komen, zoals in uitdagingen. De 'dood' van een bepaalde angst, betekent vaak de vrijheid in het leven. Feminiene energie zoekt hierin tegen juist naar liefde.

Verder is het volgens de auteur belangrijk om je donkere kant te omarmen. Wees je donkere gedachte, en stop met het onderdrukken van je authenticiteit. Dit kan natuurlijk niet altijd en volledig, maar probeer dit meer te omarmen.

Voorbeeld: wees authentiek en eerlijk naar jezelf

Dit advies van de auteur kan uitgevoerd worden door meer 'jezelf' te zijn. Voor mij persoonlijk betekent dit minder schaamte hebben voor mijn seksualiteit. Uit je gevoel, en maak soms juist die opmerking op het randje. Of kies juist voor het risico, en omarm de consequenties. Dit is altijd beter dan je gevoel te onderdrukken en zo niet eerlijk te zijn naar jezelf.

Deel 6: Feminiene aantrekkingskracht & doelen

Wanneer een man een aantrekkelijke vrouw ziet, is het natuurlijk om energie te voelen. Deze energie wordt vaak geïnterpreteerd als seksuele lust. Volgens de auteur is het belangrijk deze energie juist te laten circuleren. Dit is anders dan het alleen maar als gedachte te laten vormen.

Deze aantrekkingskracht kan als 'slingshot' (katapult) gebruikt worden. Geef wat je zoekt in een vrouw juist aan een vrouw. Als je veel liefde wilt ontvangen, geef dit dan juist zo veel mogelijk.

Voorbeeld: gebruik je lust als 'kado' aan de wereld

Je kan je lust als 'kado' aan de wereld geven. Leer je lust omarmen en circuleer je gevoel door je hele lichaam heen. Hierdoor onderdruk je je gevoel niet, en ben je eerlijk naar jezelf. Gebruik de aantrekkingskracht als je motivatie om verder te gaan. Zo kan volledig opgaan in je werk of je relatie. Deze focus kan je gebruiken om je doelen te realiseren en de wereld te helpen.

Deel 7: lichaamsoefeningen

Het voorlaatste deel van het boek gaat in op lichaamsoefeningen. Dit staat vooral voor het beheersen en bewust kiezen van ejaculatie en orgasme. Volgens de auteur moet ejaculatie geconverteerd of bewust gekozen worden. Ejaculeer bijvoorbeeld door je ruggengraat heen als man zijnde. Dit voorbeeld en nog vele anderen worden in dit hoofdstuk beschreven.

Voorbeeld: ejaculeer bewust

Veel mannen ejaculeren meerdere keren per week, en soms vaker per dag. Echter gebeurd dit vaak door porno te kijken of simpelweg uit verveling. Door te ejaculeren, 'verlies' je als man zijnde levensenergie. Het is belangrijk om bewust te kiezen wanneer je ejaculeert, en hier controle over te houden. Volgens de auteur is dit voor een relatie ook erg belangrijk. Als een man geen controle heeft over zijn ejaculatie, is hij dan wel te vertrouwen? Door te leren omgaan met ejaculatie, en je niet hierdoor te laten leiden, word je als man zijnde vaak 'getest'. Kan je je ejaculatie in je houden? Heb je jezelf onder controle? Dit komt in zekere zin neer op het uitvoeren van gedachtes en controle. Ben je eerlijk naar jezelf? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het boek geeft een aantal voorbeelden om hiermee te oefenen.

Deel 8: De yoga van intimiteit

Het laatste deel ging in op intimiteit in een relatie. De auteur benadrukt dat de man/masculiene energie hier vooral verantwoordelijk voor is. Groei in intimiteit komt vanuit masculiene energie. Echter is dit niet de focus van masculiene energie: dit zijn doelen, een missie, vrijheid en bewustheid. Voor feminiene energie is dit juist de stroom van het leven. Dit bevat ook de relatie met iemand die volledig vertrouwd kan worden. Maar ook emoties, gedachtes en de geest zijn hierin belangrijk.

Voorbeeld: vind je doelen en missie in het leven

De balans tussen het feminiene en het masculiene is prioriteit in een relatie. De auteur geeft aan dat beide rollen elkaar aanvullen. Maar als man zijnde is het belangrijk vooral je missie en doelen te volgen. Je weet diep van binnen dat dit prioriteit heeft. De kans is aanwezig dat je eerst je doelen wilt uitwerken voordat je intimiteit opzoekt. Als je niet weet wat je doelen en je missie zijn, zoek dit dan uit met andere mannen. Als je problemen hebt met je doelen en je missie, heb je twee keuzes. Je kan alle vormen van comfort weghalen uit je leven voor een bepaalde tijd. Geen telefoon, internet, TV, snoep, boeken of iets anders. Heb voornamelijk gesprekken over liefde, de waarheid en het grotere geheel. Op deze manier focus je volledig op jezelf en kan je jezelf ook vinden.

Een andere optie is het aangaan van uitdagingen. Ga moeilijke dingen doen, vooral buiten je comfortzone. Alles waar je bang voor was, ga dit aan. Één voor één, stapje voor stapje. Heb je moeite met spreken voor een groep? Ga dan drie maanden elke week voor een groep spreken. Als je je doel niet haalt, kan je afspreken dat er consequenties zijn. Zo kan je bijvoorbeeld 100 euro aan iemand geven voor elke week dat je het niet doet. Zo blijf je gemotiveerd.

Conclusie

The way of the superior man was voor mij persoonlijk een mooi boek om te lezen. Het gaf goede inzichten om dichter bij jezelf te komen. Praktisch toepasbare tips om je doelen te behalen en je missie te realiseren zijn volgens mijn mening het meest nuttig. Hiernaast is het inzicht in feminiene versus masculiene energie erg fijn om deze begrippen beter te begrijpen. Desondanks ik op het moment van schrijven zelf geen relatie heb, helpt het bepaalde dingen wel beter begrijpen.

Het boek is zeker een aanrader voor iedereen (zowel mannen als vrouwen) die zich willen verdiepen in relaties en masculiene en feminiene energie. Hiernaast is het boek een mooie toepassing van authenticiteit en eerlijkheid naar jezelf als persoon.

Het boek is op het moment van schrijven voor €17,99 te verkrijgen op Bol.com (paperback, geen affiliate link).

Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *