Wim Hof: EZPZ boeken review #6 | Wim Hof methode

Wim Hof methode: boekenreview #6

Wim Hof, ook wel bekend als 'The Ice Man'. Hij werd lang gezien als een uitzondering. Als iemand die genetische voordelen had waardoor hij extreem goed tegen kou kon. Echter zijn er door de jaren heen verschillende onderzoeken geweest. Wim heeft hierin bewezen dat hij lichaamstemperatuur kan controleren en ontstekingen tegen kan gaan. Hierna heeft hij zijn eigen 'methode' ontworpen. Naast het geven van verschillende lezingen en geleide sessies, heeft hij ook een boek geschreven. Het boek 'de Wim Hof methode' review ik in dit artikel. Verwacht inzichten in omgaan met kou, de ademhaling, mindfulness, toepasbare tips en mijn eigen ervaringen met de methode. 

Wim Hof methode boek afbeelding

De geschiedenis van Wim Hof

Wim Hof is zijn methode niet uit het niks begonnen. Het begin van het boek gaat over Wim Hof's geschiedenis. Hij vertelt hierbij eerst over zijn leven als jonge man, die vooral als buitenstaander en 'raar' werd gezien. Zo is hij bijvoorbeeld meerdere keren naar Spanje gefietst. Dit vond iedereen raar, omdat dit in de jaren 80 was en mensen het doel hiervan niet inzagen. Ook ging Wim Hof in het Amsterdamse park in ijskoud water liggen. Hiernaast heeft hij een lange tijd als kraker in een kraakpand gewoond, wat hem veel creatieve inzichten gaf. Ook gaf dit Wim veel vrijheid. Dit veranderde echter toen hij zijn toenmalige vrouw ontmoette, Olaya.

Opzet van het boek

Na het vertellen van zijn geschiedenis, gaat Wim Hof naast kou ook verder in op ademhalingen en mindfulness. Hij vertelt in de eerste hoofdstukken van het boek over de zoektocht naar gezond zijn en dit ook blijven in het leven. Hierbij horen volgens hem drie pijlers. Deze drie pijlers worden in de rest van het boek uitvoerig besproken.

Naast het toelichten van de drie pijlers, vertelt Wim welke voordelen er aan de Wim Hof methode zitten. Deze voordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd en getest. Hiernaast benoemt hij veel voorbeelden van situaties wanneer (één van) de pijlers kan helpen.

De basis van de Wim Hof methode

De Wim Hof Methode (WHM) bestaat uit drie pijlers. Deze zijn ademgeest en kou. Elke pijler wordt hierna kort toegelicht. Wanneer deze pijlers alle drie bewust beoefend worden, kunnen er meerdere voordelen uit de WHM gehaald worden volgens Wim Hof zelf.

Wim Hof pijler 1: adem

De eerste pijler is de adem. De bekende ademhalingsoefeningen van Wim Hof komen hieraan te pas. Wim Hof beschrijft in zijn boek meerdere oefeningen, maar er is één echte basisoefening. Bij deze oefening adem je volledig in, en doe dit bewust. Doe dit dertig tot veertig keer. Bij de laatste keer, adem volledig uit en 'houd je adem in'. Doe dit zolang dit comfortabel is.

Doe deze manier van ademen nog twee tot drie keer. Hierna zou je meer energie moeten hebben. Ook de vitaliteit en de focus zou hiermee worden vergroot. Ook zou het aantal ontstekingsfactoren verminderd worden en het immuunsysteem worden versterkt.

Wim Hof pijler 2: geest

Vaak in combinatie met de ademhalingsoefeningen, kan de geest geprogrammeerd worden om bepaalde weerstanden beter aan te gaan, of om doelen te behalen. Dit is de essentie van de tweede pijler. In plaats van direct na het uitvoeren van de ademhalingen van de vorige pijler, kan je bijvoorbeeld 15 seconden rust nemen. In deze periode van rust kan je vervolgens zeggen: 'ik blijf vandaag 15 seconden langer onder de koude douche'. Dit heeft dan weer betrekking op de volgende pijler, kou. Je kan echter ook iets zeggen als 'ik ben gelukkig, gezond en sterk'.

Op deze manier zou het gevoel van innerlijke ervaring, ook wel interoceptie, versterkt worden. Hierdoor kan je je lichaam en geest beter controleren.

Wim Hof pijler 3: kou

De derde en laatste pijler gaat in op kou. Aan het einde van het nemen van een douche, draai je de kraan naar 'koud' volgens de WHM. Het is koud genoeg wanneer je aan het rillen bent en/of een versnelde ademhaling krijgt (dit kan een milde versie van hyperventileren zijn, ter indicatie). Begin met dit 30 seconden vol te houden, en doe dit eerst een week lang. Hierna kan je deze pijler uitbreiden. Ga de week erna tot een minuut, enzovoorts. Doe dit totdat je het 2 minuten volhoud.

Na ongeveer 10 dagen krijg je het na ongeveer 15-30 seconden warmer onder de koude douche. Dit klinkt misschien gek, maar dit is echt zo. Persoonlijk douche ik ook altijd koud af. Wat je merkt, is dat je een enorme bonk energie krijgt wanneer je er een bepaalde periode eronder hebt gestaan. Hiernaast is het goed voor je lichaam om zichzelf op te kunnen warmen, in plaats van dit nooit te hoeven doen. Volgens Wim Hof verloopt je stofwisseling hierdoor beter en wordt je hormoonhuishouding beter gereguleerd. Hiernaast kan je ook beter tegen pijn door de endorfinen welke vrij zijn gekomen.

In een eerder geschreven artikel over dopamine kwam al naar voren dat de effecten van dopamine een goed humeur kunnen zijn. Door een koude douche te nemen, wordt je humeur positiever en zijn mensen in het algemeen blijer. In een studie in de 'European Journal of Applied Physiology' werd benoemd dat dopamine levels tot 250% (!!) verhoogd kunnen worden na een koude douche (1).

Oordeel: Wim Hof boek

Mijn oordeel over het boek is op te delen in goede en minder goede punten. Deze zijn als volgt.

Goede punten

  • De specifieke toepassingen en voorbeelden van de Wim Hof methode zijn nuttig. Voor meerdere toepassingen en situaties is het fijn om te weten wat het je kan brengen.
  • De Wim Hof methode is meerdere keren getest en bewezen door de wetenschap. Wim Hof refereert meerdere keren naar verschillende experimenten. Dit maakt dat het 'zweverige beeld' weggenomen wordt. Hierdoor ben je sneller geneigd om zelf actie te ondernemen, door bijvoorbeeld een koude douche te nemen.

Minder goede punten

  • Het boek lijkt té vertaald vanuit het Engels. Het lezen van de Engelse versie lijkt een betere ervaring. Dit komt omdat eerdere versies in het Engels uit zijn gebracht.
  • Het boek Leest niet makkelijk naarmate je verder komt. Dit is naar mijn idee zo omdat er veel herhaling in de Wim Hof methode zit. Je hebt in principe aan alleen de drie pijlers genoeg. Wim benoemt verschillende toepassingen en situaties voor de Wim Hof methode. Echter lijken deze zo op elkaar, dat het minder makkelijk wegleest. Je krijgt een beetje het gevoel van 'dit heb ik net ook al gelezen, maar dan in andere woorden'.

Conclusie

Wim Hof heeft met zijn methode meerdere revolutionaire bevindingen gedaan. Ademhalingsoefeningen, blootstelling aan kou en meditatie (mindfulness) zijn bewezen om je fysieke gesteldheid te verbeteren. Hij licht met zijn methode toe hoe iedereen de WHM toe kan passen.

Het boek is zeker een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het leiden van een gezond leven, waarin je bijvoorbeeld (bijna) nooit ziek bent. Ook kan de Wim Hof methode helpen bij verschillende chronische ziektes, wat erg interessant is. De Wim Hof methode is goed toe te passen als je alleen al weet wat de drie pijlers zijn. Als je deze pijlers onder de knie hebt, samen met de basisoefeningen, ben je al een heel eind. Hierom zou ik niet per se het boek aanraden, omdat je ook zonder kunt. Echter helpt het wel met praktische voorbeelden en leid het je als het ware door de Wim Hof methode heen.

Het boek is op het moment van schrijven voor €24,50 te koop op Bol.com (geen affiliate link). dit is echter de Nederlandse paperback versie, er zijn meerdere versies en talen in omloop.

Bibliografie

(1) Šrámek, P., Šimečková, M., & Janský, L. et al., (2000). Human physiological responses to immersion into water of different temperatures. European Journal of Applied Physiology, pp. 436–442. doi: https://doi.org/10.1007/s004210050065

Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *