Bestaat er iets wat kan helpen je dromen waar te maken? Volgens Dr. Joseph Murphy wel, en iedereen bezit het: je onderbewustzijn. In zijn boek The Power of your Subconscious Mind vertelt Murphy over je innerlijke kracht, je bewustzijn en je onderbewustzijn. Door je onderbewustzijn te ‘programmeren’ zouden er veel dingen mogelijk zijn. Veel van de methodieken in het boek hebben eigenschappen weg van manifesteren. Deze boeken review neemt beknopt de essentie van het boek weer, tips en tricks voor manifestatie, en geeft afsluitend een oordeel over het boek.
De link tussen je onderbewustzijn en manifesteren
Als eerste is het belangrijk het verschil tussen het bewustzijn en onderbewustzijn te definiëren. Murphy beschrijft de verschillen aan de hand van een voorbeeld. “Zie je gedachtes en geest als een tuin. Jij bent als persoon een tuinier die zaadjes (gedachtes) plant. Dit doe je in je onderbewustzijn, welke is gebaseerd op je gewoontes en rituelen. Denk in stilte en met aandacht aan de kwaliteiten die je geplant hebt. Accepteer deze gedachtes met je bewustzijn vervolgens volledig”. Deze definitie van ideeën bedenken en tot realiteit brengen heeft veel weg van manifestatie.
Manifesteren is volgens Michael Pilarczyk keihard werken voor datgene wat je wilt. Hiervoor zou je vooral duidelijk moeten weten wat je wilt bereiken. Hiervoor heb je een hands on mentaliteit nodig en moet je nooit opgeven[1].
Hoe manifesteer je via je onderbewustzijn?
Ideeën worden niet zomaar realiteit. Volgens de auteur kunnen je doelen en wensen gemanifesteerd worden wanneer je de juiste gedachtes constant herhaalt. Dit moet volgens specifieke handelingen, zoals door altijd positief te denken en door affirmaties te gebruiken. Mantra’s en stukjes gesproken tekst herhalen zouden de sleutel tot het succes van het onderbewustzijn moeten zijn.
Tips voor manifesteren via je onderbewustzijn
In het algemeen gelden hiervoor de volgende regels:
- Zeg dingen die je wilt meerdere keren via een mantra: een zinnetje die duidelijk weergeeft wat je wilt.
- Dit moet je vaker op een dag doen, en het liefste meerdere dagen of zelfs weken.
- Het resultaat komt nooit direct; het kan een tijdje op zich laten wachten.
- Zeg nooit negatieve dingen zoals ‘ik kan het niet’. Dit heeft een tegenstrijdig effect.
- Een voorbeeld hiervan is denken dat je ’s nachts wakker wordt als je in de avond koffie drinkt. Dan zal je in de nacht wakker gaan worden. Terwijl als je dit niet denkt, je er niet wakker van wordt.
- Wees duidelijk in wat je wilt (bereiken). Zeg niet ‘ik hoop dat’, maar doe alsof het eindresultaat er al is.
- Hierdoor zal je onderbewustzijn dit aannemen en zal je bewustzijn hiernaar gaan handelen.
Manieren om te manifesteren
Het boek benoemt verschillende methodes om via je onderbewustzijn een gewenst resultaat te manifesteren. Deze zijn:
- De doorgeef techniek (van het bewustzijn naar het onderbewustzijn);
- De visualisatie techniek;
- De mentale film methode;
- De Baudoin techniek;
- De slaap techniek;
- De ‘dank je wel’ techniek;
- De affirmatieve methode;
- De argumentatieve methode;
- De absolute methode;
- De Decree methode.
Veel van deze methodes lijken op elkaar. Een aantal van de bekendste methodes en technieken zijn onderstaand toegelicht.
De mentale film methode/de visualisatie techniek
Bij deze methode/techniek visualiseer je een bepaald doel of staat van zijn. Je projecteert jezelf in de setting, alsof deze er al is. Je doet hierbij alsof, maar beeld alles zo écht mogelijk in. Wanneer je op het punt staat om te presenteren voor een groep, kan je jezelf bijvoorbeeld inbeelden dat iedereen aandachtig naar je luistert terwijl je mensen inspireert. De auteur vertelt dat hij dit altijd maximaal een minuut of 10 doet voordat hij voor een groep gaat spreken.
Een ander voorbeeld wordt gegeven bij het verkopen van een huis. Dit kan door in te beelden dat de prijs correct is en dat een koper die het huis écht wilt voor jou als verkoper staat. Vlak voordat de verkoper gaat slapen, moet deze zich vervolgens inbeelden dat hij de cheque met het bedrag in handen heeft. Of dat het bedrag op de bankrekening gestort is.
De ‘dank je wel’ techniek
Door dankbaarheid te uiten in je dagelijkse leven, wordt krachtige energie verstuurd volgens de auteur. Dit werd ook genoemd in het boek Master your Mindset van Michael Pilarczyck. Hierbij geeft hij het voorbeeld van een man die net zijn baan kwijt is geraakt, maar wel rekeningen moet betalen. Hierbij zegt de man vaak ‘dank je wel voor mijn rijkdom’. Hij herhaalt dit twee weken lang. En wanneer hij denkt aan armoede, zegt hij snel in zichzelf: ‘bedankt’ of ‘dank je wel’ tot de gedachte weer weggaat. Na twee weken kwam de man een oude kennis tegen die hij al 20 jaar niet had gezien. Deze man bood hem een goede baan aan en een voorschot op zijn loon. Hiermee was de man gered. De man werd later vicepresident van het bedrijf.
De affirmatieve methode
Het uitgangspunt van de affirmatieve methode is dat een bepaald eindpunt of resultaat al behaald is, zelfs als het tegendeel bewezen is. Door te denken (en dit in je gedachten uit te spreken) dat iets waar is, ziet het onderbewustzijn dit als waarheid. Door te herhalen wat je wilt en te weten wat en waarom je het zegt, leidt in het bewustzijn tot waarheid.
Een extreem voorbeeld hiervan is het denken dat het lichaam gezond is terwijl een diagnose met een ernstige ziekte zich heeft voorgedaan. Door vol te houden dat je lichaam gezond is, zou je volgens de auteur weer helemaal gezond kunnen worden. En dit tegen de huidige bewijzen in.
Opzet van het boek
Het boek geeft vele voorbeelden van manieren hoe ideeën en gedachtes tot realiteit zijn gekomen door te manifesteren. Het boek linkt ook naar het geloof, specifiek naar Bijbelteksten in de vorm van quotes. Hiernaast wordt het onderbewustzijn omzetten naar realiteit ook gelinkt met ‘prayer’, oftewel bidden. De link naar het geloof in combinatie met regelmatige voorbeelden hiervan bevorderd de leesbaarheid van het boek niet. De essentie van een voorbeeld is vaak al snel duidelijk, waardoor een langere (bijbel)quote niet nodig is. Deze zijn er echter vaak wel.
Aan het einde van elk hoofdstuk staat een beknopte samenvatting. In principe is deze samenvatting voldoende om de essentie van elk hoofdstuk te snappen. Dit komt omdat de voorbeelden vaak erg langdradig zijn, waarbij het ‘we snappen het nu wel’ gevoel snel aanwezig is.
Oordeel
Het boek geeft op pagina’s 47-54 beknopt weer hoe de verschillende manifestatiemethodes werken. De toelichting van de werking van het onderbewustzijn en deze pagina’s over manieren om te manifesteren zijn naar mijn mening voldoende om manifestatie te begrijpen. Dit maakt dat het restant van het boek eentonig en lastig leesbaar is. Dit is dan ook het eerste boek waarbij ik een aantal bladzijdes heb overgeslagen. Dit kwam omdat het alleen maar voorbeelden waren van een punt wat al duidelijk was. De (soms overheersende) aanwezigheid van Bijbelse teksten weerhielden mij het leesplezier persoonlijk, wat zonde is aangezien het interessante onderwerp.
Met de voorbeelden die in dit artikel zijn gegeven is de essentie van het boek, de toelichting en werking van hoe je kan manifesteren, al toegelicht. Om deze reden zou ik eerder een ander boek lezen, of jezelf verder verdiepen in één van de genoemde methodes/technieken. Hierdoor raad ik het boek niet aan.
Conclusie
Het onderbewustzijn en manifestatie brengen vele mogelijkheden met zich mee. Echter is het boek erg langdradig en leest het bovendien niet fijn. Dit zorgt ervoor dat je als lezer snel afhaakt en op zoek gaat naar de essentie van het boek. Het onderwerp onderbewustzijn en manifestatie is echter erg interessant en vraagt echter om vervolgonderzoek. Dit boek is daarom alleen als introductie naar het onderwerp relevant.
Het boek is te koop op Bol.com voor 10,95 (geen affiliate link) als paperback editie.
Bibliografie
[1] Manifestatiemagazine. (2024, April 29). MANifesteren met Michael Pilarczyk. Opgehaald van manifestatiemagazine.nl: https://manifestatiemagazine.nl/manifesteren-met-michael-pilarczyk/
Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!