Context: Aan
Context: Uit
Mocht je vooral geïnteresseerd zijn in de boeken review, maar niet in het verhaal over de context van het boek zoals de auteur Sander Aarts, Kamp van Koningsbrugge instructeurs Ray Klaassens en Dai Carter, klik dan op de toggle-knop. Hiermee kan je de tekst dichtklappen en direct naar de review gaan.
Kennismaking met Sander, zijn boek & programma's
Mijn eerste kennismaking met Defensie was zoals vele anderen via televisie. Het programma 'Kamp van Koningsbrugge' inspireerde mij om nog verder naar mezelf te kijken. Want ondanks een Tv-programma toch een vorm van amusement is, liet het programma prachtig puurheid van mensen zien. Echtheid. Authenticiteit. Integriteit. Allemaal begrippen die voortkomen wanneer je een spiegel wordt voorgehouden. En dat is iets wat dit programma zeker deed. Dit trok mij enorm, aangezien ik zelf ook struggelde (en nu nog steeds) met constant integer en eerlijk naar mezelf zijn. Na de verschillende seizoenen van Kamp van Koningsbrugge te hebben gekeken, ontdekte in het programma 'Special Forces Vips'. Hierin leerde ik Sander kennen.
Kennismaking met integriteit
De definitie van integriteit lijkt op die van authenticiteit. De handhavingsacademie Nederland beschrijft het als volgt: "Integriteit is een goede karaktereigenschap. Een integer persoon houdt vast aan normen en waarden, ook als deze van buitenaf onder druk staan. Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen. Een integer persoon kan over eigen gedrag en keuzes verantwoording afleggen" (Handhavingsacademie, 2015).
Integriteit ontdekken
Nadat ik de programma's Kamp van Koningsbrugge en Special Forces Vips had gekeken, wilde ik meer. Ik wilde meer leren over deze spiegel, hoe ik eerlijker met meer integriteit naar mezelf kon kijken. Dit heb ik gedaan door eerst de boeken nu of nooit en mentale kracht van Dai Carter te lezen. Dai is samen met Ray Klaassens instructeur in Kamp van Koningsbrugge. Dai heeft voor tien jaar in het Korps Commandotroepen (KCT) gezeten en beschreef ook zijn weg hierin. Deze boeken ga ik opnieuw lezen, om zo hier ook de meest waardevolle lessen uit te kunnen halen. Om deze reden staat de sticker 'voor de lezers van Dai Carter' waarschijnlijk ook op de cover van het boek van Sander. En met goed recht, want ik zat zeker weten in de juiste doelgroep.
De regels breken - valt dit ook onder integriteit?
Nadat ik de boeken van Dai had gelezen, kwam ik per toeval tegen dat Ray en Dai samen een lezing/presentatie gingen houden. Dit gingen ze doen in Nijmegen, voor studenten en docenten van de Radboud Universiteit. Eerder hadden ze samen al een lezing gehouden voor dezelfde doelgroep, maar dan voor de HAN. Echter heb ik deze moeten missen. Ik zat niet meer op de HAN maar op de Tilburg Universiteit toen de lezing voor de Radboud Universiteit werd gegeven. Echter wilde ik wel echt enorm graag naar deze lezing toe. Wie weet welke lessen ik mee kon nemen over integriteit en mentale kracht, bijvoorbeeld. Zo ben ik in detail uit gaan zoeken waar de lezing was en of er verplichte inschrijvingen waren. Deze waren er, dus dat maakte dingen al moeilijker. Echter had ik mijzelf ooit aangemeld om een premaster op de Radboud Universiteit te doen, dus had ik nog wel een studentnummer. Deze was officieel niet meer geldig, maar hij werkte met invullen wel. Ik wilde dit kleine risico wel nemen. En zo gezegd, zo gedaan.
Op deze manier heb ik voor mezelf kunnen verantwoorden waarom ik naar de lezing ben gegaan. Zelfs als ik weggestuurd zou worden, of als ik er problemen mee zou krijgen, zou ik hier vrede mee hebben gehad. Daarom vond ik dat deze keuze ook onder integriteit zou vallen. Want ik was toch naar de lezing geweest, en had eventuele consequenties geaccepteerd.
De lezing zelf
Toen ik bij de Radboud Universiteit aankwam, stroomde de zaal al snel vol. Ik ben vroeg gegaan en kwam gewoon binnen! Ik had al vragen voorbereid, en toen dit moment kwam, stelde ik de vraag als eerste persoon van alle aanwezigen in de zaal. Geen moment twijfel. Want als meerdere mensen vragen gaan stellen, en je bent te laat, is de kans groot dat je niet meer aan bod komt. De lezing zelf was erg tof en heeft mij weer nieuwe inzichten gebracht. Aan het einde had ik zelfs nog de mogelijkheid even 1 op 1 met Ray en Dai te praten. Ook kon er nog een snelle foto geschoten worden.
Foto van Ray Klaassens (links) & Dai Carter (rechts) samen met Alwin van Welie.
Kennismaking met Unbreakable Academy
Toen ik eenmaal met Ray en Dai praatte, vroeg ik of ik een soortgelijke militaire ervaring kon krijgen. Toen verwezen ze me naar 'Unbreakable Academy'. Dit is een platform, community en website welke door Sander is opgezet. De visie van Unbreakable Academy is 'Nederland en de maatschappij als geheel (mentaal en fysiek) weerbaarder maken'. Ze bieden verschillende pakketten aan, van een dagdeel tot een driedaags traject, om dit op persoonlijk niveau te trainen. Dit zou ik erg graag nog doen, maar dit is er nog niet van gekomen op het moment van schrijven. Echter volgde ik Unbreakable Academy wel op Instagram. Zodoende zag ik dat Sander een online versie van zijn lezing en training 'presteren onder druk' aanbood. Deze heb ik bijgewoond, en zo Sander 'in het echt' mogen zien presenteren en leiden. Zo kwam ik ook in aanraking met het boek van Sander waarin integriteit een belangrijke rol speelt.
Review van het boek
Na de context van het vinden van dit boek hierboven te hebben toegelicht, wil ik niet te veel vrijgeven van de content van het boek. De eerder genoemde context en achtergrond van Sander vormt al een goed beeld van de inhoud van het boek. Echter wil ik wel stil staan bij een aantal punten welke er voor mij duidelijk uit sprongen.
Hoofdstukindeling
Sander heeft in 'Niet te breken' gekozen om een tijdlijn aan te houden van zijn doorlopen militaire traject. Zo worden 16 verschillende militaire opleidingen toegelicht, met elk hun eigen verhalen. Elk hoofdstuk is relatief kort (tussen de 3-10 pagina's gemiddeld). Dit zorgt ervoor dat het boek erg makkelijk wegleest. De vele (vaak indrukwekkende) verhalen van Sander, zoals hoe een 'friendly approach' een aanvalsactie en vervolgens een reddingsoperatie werd, is zo'n voorbeeld. In dit voorbeeld zit Sander met zijn crew op zee aan de kust van Somalië, en nadert er een boot. Er was geen toestemming om een gewapende toenadering te doen, maar een friendly approach. Zo ging een tolk mee om te vertalen waarom deze mensen in gevaarlijk zeeruim voeren. Echter werden Sander en zijn team al snel beschoten - en werd het dus een aanvalsactie. Vervolgens waren er gewonden, en moesten diezelfde mensen gered worden. Er waren namelijk ook gegijzelden aanwezig.
Door een verhaal te vertellen, wordt je compleet meegezogen in de toegelichte situatie. Hierdoor begrijp je beter waar Sander doorheen heeft moeten gaan, en snap je de link naar geleerde lessen.
Geleerde lessen
Elk hoofdstuk sluit af met een terugblik op de situatie en/of het verhaal. De geleerde lessen van Sander worden toegelicht - en praktische tips worden gegeven. Ten slotte concludeert Sander het hoofdstuk met vaak scherpe en passende quotes van bekende filosofen of mensen.
Persoonlijke brief
Sander heeft in zijn boek ook de afscheidsbrief staan welke hij moest schrijven toen hij in Afghanistan op missie was. Deze brief is lastig in woorden te omschrijven, maar ik probeer het toch. De brief is puur. Eerlijk. Enorm sterk en krachtig. Integriteit den top. Diep respect voor de keuze om deze brief in het boek op te nemen. Uit respect hiervoor zet ik hier verder ook niks in over in deze review. Echter vond ik dit zo puur, dat ik het wel moest benoemen.
Integriteit & praktische tips
Zoals al eerder genoemd is integriteit een belangrijk punt in het boek van Sander. De verschillende (praktisch toepasbare) tips aan het einde van de hoofdstukken dragen hier aan bij. Een aantal van de meest belangrijke tips en belangrijkste lessen uit het boek waren voor mij:
- Onze enige limieten zijn deze welke we in onze eigen gedachtes bedenken;
- Max flex: pas je aan aan het doel, zoek een balans;
- Leef in het nu, laat je einddoel soms los. let op de kleinere stapjes welke eerst gezet moeten worden en sta stil bij de kleine overwinningen op deze weg;
- Creëer draagvlak binnen je team. Durf (als leider of juist niet) ook te falen. Hier liggen je grootste leerpunten. Vraag ook naar de fysieke/mentale status van alle teamleden. Verplaats je als leider soms weer eens 'terug' in hun schoenen door dezelfde taken uit te voeren om zo draagvlak en begrip binnen het team te krijgen;
- Blijf altijd positief denken in een vervelende (langdurige) situatie. Bedenk bijvoorbeeld een mantra (een positief 'zegje'). Spreek het uit als je je slecht voelt en blijf niet met een probleem lopen;
- Waan jezelf tussen mensen die iets beter kunnen dan jij. Ga met deze mensen sparren, en luister goed naar ze. Je hebt niet voor niks twee oren en één mond. "Wees meer geïnteresseerd dan interessant". Dit kwam ook naar voren in regel #9 in de boekenreview 12 rules for life door Jordan B. Peterson;
- Sta op af en toe stil bij de plaats/ het moment. Denk na waar je bent, en hoe je bijvoorbeeld om zou gaan met een vervelende situatie;
- Je kan niet altijd iedereen blij maken. Treed buiten je comfortzone met de weet dat er altijd mensen gaan zijn die het niet met je eens zijn;
- Gebruik je verbeelding (visualisatie) om iets te bereiken, zoals een groot doel. Topsporters doen dit bijvoorbeeld al veel langer om 'de perfecte wedstrijd' in hun hoofd te simuleren;
- Weeg risico's af in een PACE-matrix. Bedenk tegenmaatregelen en relativeer keuzes, om zo buiten je comfortzone te treden;
- Ga onderzoeken hoe ademhalingsregulering kan helpen in verschillende situaties;
- Neem eigenaarschap over je eigen gemaakte beslissingen. Kruip niet in de slachtofferrol;
- Gebruik humor. Er komt endorfine vrij door te lachen, dit is natuurlijke pijnstilling;
- Voer routineuze taken bewust uit met je volle aandacht, zoals de vaat doen. Zo creëer je de basis voor discipline in andere taken;
- Neem altijd een besluit. Dit is bijna altijd beter dan geen besluit nemen;
- Onderzoek meditatie. Dit kan helpen diepe focus te creëren;
- Ontdek je angsten en schijn er licht op. Dan ga je ervan leren en kan je onderzoeken waar het vandaan komt en hoe oplosbaar het is;
- Discomfort opzoeken kan helpen. Douche een keer koud af bijvoorbeeld;
- Stel jezelf naar anderen (vaak als leider) eerlijk, open en kwetsbaar op. Geef mensen waardering en geef aan dat ze het goed doen. Zo krijg je meer begrip en vertrouwen binnen je team, en je zult dit ook terug krijgen;
- Daag mensen uit. Laat ze specifieke doelen opstellen. Hierdoor gaan ze groeien in hun taak/doel. Dit kwam ook terug in principe 12 van deel drie van de boekenreview How to Win Friends and Influence People;
- Accepteer dat je niet alle omstandigheden kan veranderen. Je kunt ze vaak alleen maar accepteren. Je kan alleen je perspectief erover veranderen;
- Probeer je 'doel' in het leven te zoeken/aan te scherpen. En blijf dit doen. Anders wacht je eigenlijk alleen maar op de dood;
- Leid jezelf en leef naar je kernwaarden. Ga na wat integriteit voor jou betekent en wees hier eerlijk over. Hierdoor zal je je 'vrij' voelen;
- "De weg is het doel". Onderneem actie, en blijf niet in een sleur.
Conclusie: maximale integriteit
In de vorige paragraaf heb ik 'een aantal' van mijn geleerde lessen uit het boek opgesomd. De quotes om 'een aantal' zijn er niet voor niets; dit waren niet eens alle geleerde lessen uit het boek. Het boek heeft zóveel praktische tips, dat je er in principe een aantal kunt kiezen en jezelf hierop verder kan gaan ontwikkelen. Dit is ook precies wat ik ga doen. Zo ga ik mezelf verdiepen in meditatie voor een volgende maandelijkse uitdaging. Hetzelfde ga ik doen met ademhaling. En periodiek lees ik mijn gemaakte aantekeningen uit het boek terug- en kijk ik waar ik nieuwe dingen op kan pakken of waar ik de mist in ga.
Naast dat er zóveel praktische tips en spiegels in het boek voor worden gehouden, leest het boek ook erg fijn weg. De verschillende, zeer interessante verhalen van Sanders' militaire tijdslijn helpen goed bij het leggen van linkjes naar de geleerde lessen. Hiernaast zijn de quotes aan het einde van het boek ook enorm krachtig. Voor elk persoon is er zeker een andere les of interpretatie uit het boek te halen. Daarom raad ik het boek Niet te breken absoluut aan. Aan iedereen.
Op het moment van schrijven is het boek (mijn druk, alweer de zeventiende) op Bol.com (geen affiliate link) te koop voor 20,99. Er zijn eerdere drukken voor iets minder beschikbaar. Als e-book is deze versie voor 11,99 beschikbaar. Hiernaast komt Sander ook met een nieuw boek: de moed om te leiden. Deze is preorderbaar op de website van Unbreakable Academy voor 22,99 (wederom geen affiliate link).
“God, grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom to know the difference”
-Reinhold Niebuhr
Bronnenlijst - APA
Handhavingsacademie. (2015, mei 20). Wat is de betekenis van integriteit? Opgeroepen op September 16, 2023, van handhavingsacademie.info: https://www.handhavingsacademie.info/blogs/1/wv8k92-wat-is-de-betekenis-van-integriteit
Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!