Authenticiteit
Een begrip wat vaak geassocieerd wordt met jezelf zijn. Maar hoe doe je nu écht de dingen die je zelf wilt, zonder tegen te worden gehouden? Vaak liggen er obstakels op de weg naar authenticiteit. Druk van anderen, verplichtingen naar werk of andere factoren kunnen hierin meespelen. In dit artikel neem ik je mee in dit proces. Als eerste wordt de betekenis van het begrip 'authenticiteit' doorgenomen. Vervolgens worden factoren welke hierin bijdragen benoemd. Ook doorslaan in authenticiteit en het begrip egoïsme komen aan bod. Ten slotte noem ik manieren om authentieker, maar vooral eerlijker naar jezelf te worden.
Wat is authenticiteit?
Authenticiteit wordt door Van Dale beschreven als "echtheid" (Vandale, sd). De website carrieretijger.nl beschrijft authenticiteit als volgt:
"Authentiek betekent echt, betrouwbaar, niet vervalst, geloofwaardig, waarachtig. Als we dat vertalen in gedrag, dan betekent het zoveel als congruent zijn in denken en doen. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid. Hij is zichzelf, handelt vanuit zijn eigen drijfveren, is zich bewust van wat hij werkelijk wil en waar hij voor staat" (Oosterhout, sd).
Handelen vanuit de motieven (drijfveren) die jou als persoon definiëren, is dus de sleutel tot authenticiteit. Maar vaak zijn er blokkades om tot deze staat van zijn te komen. In de volgende paragraaf worden deze hindernissen doorgenomen.
Blokkades binnen authenticiteit
Blokkades binnen de weg naar authenticiteit kunnen als volgt zijn:
Verplichtingen naar werk.
- Vaak zorgen verplichtingen naar een vaste baan dat men maar weinig tot geen tijd heeft om eenieder (verder) te ontwikkelen in het authentieke zijn.
- Iemand kan bijvoorbeeld al lang een droom hebben om een eigen bedrijf te hebben maar hier niet voor durven gaan. Angst om geen (vast) inkomen te hebben door bijvoorbeeld een eigen bedrijf te beginnen is een voorbeeld hiervan.
Angst voor oordelen.
- Een lange tijd leven of werken in een vaste omgeving kan invloed hebben op authenticiteit.
- Door bijvoorbeeld altijd thuis te hebben gewoond, krijg je normen en waarden mee. Vaak zitten hier ook meningen en opvattingen over de wereld bij in. Het kan lastig zijn om een mening te vormen die anders is dan de vertrouwde omgeving.
Authenticiteit associëren met egoïsme.
- "Naar jezelf luisteren en/of kiezen" wordt soms gezien als egoïstisch. Authenticiteit is echter iets heel anders.
- Egoïsme is volgens de website ensie.nl "een opvatting of levenshouding waarin een persoon alleen maar denkt om het eigenbelang. Egoïsten stellen hun eigen ik en hun persoonlijke belang boven alles" (Ensie encyclopedie redactie, 2022).
- Het is dus belangrijk om het onderscheid te maken in keuzes waaraan je authentiek bent naar jezelf tegenover voor jezelf.
Doorslaan in authenticiteit
In de vorige paragraaf is al benoemd dat authenticiteit soms met egoïsme wordt vergeleken. Desondanks dit twee verschillende betekenissen hebben, kan 'te veel focus op jezelf' een tegenovergesteld effect hebben.
Voorbeeld 1: stoppen met alcohol
Het vinden van de balans in dit traject is hierin de sleutel tot succes. De gedachte hierachter is simpel, maar de uitvoering kan soms lastig zijn. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je eigenlijk geen alcohol wilt drinken, maar dit toch maar doet om 'erbij' te horen. Vaak komt dit uit angst omdat niet drinken vaak geassocieerd wordt met 'die niet-gezellige persoon'. Stel dat je kiest om niet te drinken (al is het maar voor een periode), moet je keuzes maken. Ga je wel mee het terras op bijvoorbeeld, of blijf je maar thuis? Want zonder drank is het 'toch niet gezellig'?
Het is in dit voorbeeld belangrijk om juist wél te blijven gaan naar sociale bijeenkomsten met vrienden en kennissen. Zorg ervoor dat je niet geïsoleerd raakt en te gaan denken dat 'de anderen' het probleem zijn. Praat met deze mensen over je keuze, en wees open over dat je nog steeds graag met ze bent. Mensen zijn veel bereider om zich in te leven in anderen dan we soms denken. Als je tegengehouden wordt door sociale druk, beslis dan voor jezelf wat je echt zou willen. Heb het met je naaste omgeving (vrienden, familie, kennissen) over je keuze, zodat begrip ontstaat. Toelichting op keuzes die je maakt zorgt ervoor dat mensen geen (voor)oordelen bedenken.
Voorbeeld 2: geen rekening houden met anderen & dwingen
Een sterke opvatting of mening over een bepaald onderwerp of manier van werken kan authenticiteit betekenen. het is belangrijk te accepteren dat andere opvattingen over iets er ook zijn. Deze hoeven niet per se goed of slecht te zijn. Authenticiteit betekent niet 'nooit kunnen veranderen'.
Het is belangrijk om je eigen normen en waarden aan te houden, maar hierbij niet deze van een ander neer te halen. Als iemand niet (meer) drinkt maar anderen wel, en normaal ging deze persoon vaak uit met deze mensen, betekent dit niet dat de hele groep bijvoorbeeld niet meer uit mag gaan omdat deze persoon niet drinkt. Wees eerlijk naar jezelf in een soortgelijke situatie; kies voor wat jij denkt dat goed is/wat je wilt maar laat keuzes van anderen aan zichzelf. Hierover discussiëren kan ook altijd, houdt rekening met elkaar.
Voorbeeld 3: aandacht zoeken
Op een andere manier leven dan voorheen kan voor weerstand of rare reacties leiden. Het maken van een keuze om gezonder te gaan eten is hier een voorbeeld van. Nadat iemand zijn hele leven al McDonalds en frituur at, kan dit voor de directe mensen in de omgeving van deze persoon een grote stap zijn. Mensen die nog wél zo eten zoals deze persoon voorheen deed, hebben hier wellicht moeite mee. Het is belangrijk om niet te gaan oordelen over deze persoon of deze zelfs belachelijk te gaan maken. In dit voorbeeld was de persoon in kwestie eerst ook zo.
Nieuwe normen en waarden kunnen ook doorslaan in het zoeken van aandacht. Een voorbeeld van gezond eten na een lange periode van ongezond eten: iemand zou massaal (dagelijks) meerdere foto's en video's over de 'perfecte' nieuwe gewoonte kunnen delen. Constant foto's en video's plaatsen op social media voor externe validatie is bijvoorbeeld gedrag dat doorslaat. Er is niks mis met delen van progressie; hierin moet de juiste balans zitten.
Tips & tricks
Om authentiek te worden en zo eerlijker naar jezelf, kunnen verschillende stappen gezet worden. Niet elke stap hoeft direct of in een bepaalde volgorde uitgevoerd te worden, zolang je maar eerlijk blijft naar jezelf. Stappen die genomen kunnen worden zijn als volgt:
Maak een bucketlist.
- Neem in de bucketlist niet alleen activiteiten op die je ooit nog is zou willen doen. Neem juist ook bepaalde waarden, normen en manieren van leven mee die je momenteel tegenhouden.
- Schrijf voor elk item op wat je beperking is om te leven op die manier. Speelt geld een rol? Wil je geen mensen teleurstellen binnen werk of familie? Of is het misschien angst om een bepaald risico te nemen? Wees hierin concreet.
- Analyseer welke items je in kleine stappen al zou kunnen doen. Maak een plan om de stappen uit te kunnen voeren. Wees hierbij niet bang om uit je confort zone te stappen! Juist met wat discomfort groei je als persoon.
Neem kleine stappen.
- Wil je bijvoorbeeld ooit is een lange reis maken? Begin dan om de mogelijkheden bij je huidige werk te verkennen. Zoals men vaak zegt: "nee heb je, ja kan je krijgen". Dit hoeft natuurlijk niet van de ene dag op de andere.
- Als een stap te groot blijkt, geef dan niet op! Neem letterlijk een stapje terug en kijk of je de stap nog kleiner kan maken. Dit maakt de taak/activiteit die je hiervoor moet doen laagdrempeliger. Veel praktische tips staan beschreven in deze boekenreview van het boek 'How to Win Friends & Influence People'.
Wees consistent.
- Door elke dag een kleine stap te zetten naar een authentiekere jij, ben je al goed bezig. Zelfs als dit betekent dat je dezelfde stap elke dag (in ieder geval vaak) opnieuw moet doen.
- Een voorbeeld kan zijn het inplannen van naar de sportschool gaan. Trek je sportkleding thuis al aan en ga op pad. Op deze manier bouw je een gewoonte op.
Vraag om hulp.
- Iedereen heeft wel dingen die hij of zij anders zou willen doen. Alleen kan dit niet altijd alleen. Vraag daarom om hulp als je er niet uitkomt! Mensen zijn vaak erg bereid om hun eigen verhaal en tips te vertellen. Je moet er alleen wel naar vragen.
- Het is niet zwak om hulp te vragen! Integendeel, door te erkennen dat je ergens niet goed in bent, of niet bent waar je zou willen zijn, kan je alleen maar sterker worden.
Verlaat ongezonde groepen.
- Wanneer een slechte gewoonte je blijft achtervolgen in een bepaalde groep, is het oke deze te verlaten.
- Een voorbeeld kan een vriendengroep zijn die alleen maar bij elkaar komt om drugs te gebruiken. Als je dit niet wilt, en je voelt je hier niet (meer) thuis, is het oke deze te verlaten.
- Denk echter echt goed na of het verlaten van een groep mensen de juiste keuze is. Zoals eerder genoemd, zitten deze mensen in een situatie waar jij ook eerst in zat. Je hoeft mensen niet te veranderen of een oordeel uit te spreken. Maar als ze jouw nieuwe jij niet accepteren, is het je goed recht om weg te gaan. Echter kom je met een goed gesprek en het vertellen van je duidelijke standpunt al een heel eind. Hierdoor is het maken van deze keuze lang niet altijd nodig.
Afsluitend
Eerlijk zijn naar jezelf en staan voor je waarden is de sleutel tot authenticiteit. Dit is wat anders dan egoïsme, waar het persoonlijk belang voor die van een ander gaat. Zolang je eerlijk bent in je normen en waarden, en een ander hierin ook respecteert, ben je authentiek.
De belangrijkste blokkades binnen de weg naar authenticiteit zijn verplichtingen naar mensen of werk, angst voor oordelen en de associatie met egoïsme. Doorslaan in authentiek zijn is ook mogelijk. Een balans in authentieke keuzes maken en niet te ver gaan in dit als extreem gedrag te tonen is belangrijk.
Het maken van een bucketlist van activiteiten en manieren van leven helpt om authentieker te worden. Uit de comfortzone gaan helpt om te groeien. Analyseer welke (kleine) stappen genomen kunnen worden en voer deze consistent uit. Stel dat je ergens niet uit komt, of iets lukt niet, vraag dan zeker om hulp. Verlaat ten slotte ongezonde omgevingen als dit echt niet anders kan.
Ten slotte: authenticiteit creeëren kost tijd. Niet alleen jijzelf, maar ook je (in)directe omgeving moet wennen aan je nieuwe, authentieke jij. Dit proces hoeft niet gehaast te zijn; weet dat je het voor jezelf doet om eerlijker naar je zelf te zijn. Als je dit principe volgt en de tijd neemt, volgt authenticiteit vanzelf.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment”
-Ralph Waldo Emerson
Bibliografie
Ensie Encyclopedie redactie. (2022). Egoïsme. Opgeroepen op juli 24, 2023, van ensie.nl: https://www.ensie.nl/betekenis/egoisme
Oosterhout, M. v. (sd). Authenticiteit. Opgeroepen op juli 24, 2023, van carrieretijger.nl: https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/authenticiteit#:~:text=Wat%20is%20de%20betekenis%20van,trouw%20aan%20zijn%20eigen%20persoonlijkheid
Vandale. (sd). Authenticiteit. Opgeroepen op juli 24, 2023, van vandale.nl: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/authenticiteit
Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!