Master your mindset: EZPZ boeken review #7

Master your Mindset: EZPZ boeken review #7

Master your Mindset, en leef hierdoor je mooiste leven. Dit is het levensmotto van Michael Pilarczyk in zijn boek Master your Mindset. Zijn boek was ook genomineerd voor de NS publieksprijs van 2022.

Veel mensen kennen Michael wellicht als oud radio-DJ van Radio538 en TMF. Momenteel noemt hij zichzelf meester in levenskunst. Hij focust hierbij op persoonlijke groei, maar ook op zingeving. Ten slotte helpt hij ook mensen om persoonlijke en zakelijke successen te bereiken.

In dit boek heeft Michael in een aantal stappen uitgeschreven hoe je 'Master your Mindset' in de praktijk kan brengen. In deze boekenreview neem ik je mee in deze punten, naast mijn oordeel en bruikbaarheid over het boek.

Mindset - master your mindset boek artikel

De geschiedenis van Michael's 'Master your Mindset'

Michael's boek gaat in op de kracht van je mindset. Hoe kan je deze de baas zijn, en zo doen wat je echt wilt? Hoe kan je je mooiste leven leven? Michael heeft dit door de jaren heen aan duizenden mensen gevraagd. Hiernaast is hij vooral zijn gevoel gaan volgen. Hierbij kwam hij er later achter dat visualisatie, geloof en actie bijdragen aan het leven van je mooiste leven. In 'Master your Mindset' vertelt hij eerst hoe hij deze stappen 'op het spoor' is gekomen. Hierbij benoemt hij vele voorbeelden van 'meesters in de levenskunst', maar ook vele boeken worden gebruikt. Zo komen de boeken 'As a man Thinketh' door James Allen, 'Think and grow rich' door Napoleon Hill en 'The Seven Habits of Highly Effective People' door Stephen R. Covey terug. Naast deze bekende werken welke helpen op een andere kijk op het leven, zijn de vele levenservaringen van Michael van toegevoegde waarde. Zo vertelt Michael in zijn verhaal over zijn eigen 'Master your Mindset' periode. Hierbij verteld hij hoe hij zijn 'stappenplan' heeft ontwikkeld om je mooiste leven te kunnen gaan leven.

Opzet van de review

Deze review van Master your Mindset is opgedeeld in zes delen. De eerste vier delen zullen ingaan op de vier delen waarin Master your Mindset is in opgedeeld. Per deel geef ik voorbeelden en praktische tips uit het boek. In het vijfde deel geef ik mijn oordeel over het boek. Ten slotte sluit ik af met een conclusie over Master your Mindset.

Deel 1: 'mijn verhaal'

In het eerste deel van 'Master your Mindset' vertelt Michael over zijn eigen leven. Hierbij vertelt hij dat hij al op jonge leeftijd Radio DJ wilde worden, maar mensen hem dit afraadde. Hierbij verteld hij over zijn levensloop, waarbij hij altijd hard werkte. Hij had bijvoorbeeld discussies met mensen die ervan overtuigd waren dat je niet gelukkig bent als je meer dan 40 uur per week werkt. Hierbij vertelde hij dat hij met veel plezier 80 uur in de week werkt aan iets wat hij écht leuk vindt. Het ging hier niet om het veel werken op zich; maar het plezier in het werk. 'Master your Mindset' gaat hiernaast verder in op het maken van fouten en nemen van (ingecalculeerde) risico's. Je kan 'het standaard levenstraject' volgen: school, werken, pensioen. Of je kan risico's nemen, door bijvoorbeeld een eigen onderneming te beginnen. Of door te gaan doen wat je eigenlijk altijd al wilde, zelfs als dit (in het begin) minder oplevert. Michael verteld in dit eerste deel over zijn genomen risico's. Hij merkte dat Radio DJ zijn op een gegeven moment minder vervullend werd voor hem. Hierdoor ging hij nadenken wat hij nog meer wilde- zoals een zeilreis over de wereld. Hierbij heeft hij eerst financieel succes gehad, waarna hij twee miljoen in de schulden kwam. Hier moest hij zichzelf uit helpen, maar de grote vraag was hoe. Dit is hem onder andere gelukt door de juiste vragen te stellen. Dit is een terugkomend onderwerp in het hele boek.

Deel 2: 'de filosofie voor succes en geluk'

Volgens oosterse filosofieën is een gelukkig leven het resultaat van het volgende. De combinatie van je buitenwereld (materialistisch), je fysieke wereld (je lichaam) en je spirituele binnenwereld (je geest). De geest geeft geluk, het lichaam gezondheid en de materiële wereld comfort. Een spreuk gepresenteerd in het boek 'As a Man Thinketh' door James Allen licht dit mooi toe. De spreuk is als volgt:

De geest is de bron die schept en kneedt
En de mens is de geest, die wikt en weegt
Zijn denkraam biedt hem wat hij werkelijk zoekt
Vele malen vreugde, soms veelvuldig een vloek
Hij denkt in stilte en dat krijgt gehoor
Zijn omgeving houdt hem slechts een spiegel voor.

-James Allen, As a Man Thinketh

Deze quote gaf mooi weer hoe denken (de geest) kan helpen vinden wat je echt wilt. Volgens Michael is deel van 'Master your Mindset' naar binnen gaan. Als je geen antwoord kan vinden op iets, zal je betere vragen moeten stellen. Meditatie kan helpen om rust in je hoofd te creëren om beter na te kunnen denken.

Ademhaling & vitaliteit

Naast meditatie helpt ademhaling ook goed bij het 'opruimen van de geest'. Michael benoemt een ademhalingstechniek genaamd 'Bhastrika Pranayama'. Deze ademhalingsoefening kost niet meer dan een paar minuten, en zou je gezondheid en vitaliteit moeten verbeteren. Je zou er meer energie van krijgen, naast een verbeterd concentratieniveau. Ook kan je hierdoor helderder denken en wordt je weerstand beter. Hierdoor zou je minder vatbaar zijn voor griep en verkoudheid. Ten slotte zou je innerlijke rust evenals kracht moeten gaan ervaren.

Deze voordelen hebben veel weg van de Wim Hof methode. Wim Hof's methode heb ik gereviewd in de zesde boekenreview.

De kracht van goede vragen stellen

De kwaliteit van je vragen bepalen de kwaliteit van je leven. Dit was de uitspraak van Egon Massink, de levenscoach van Michael. Het stellen van vragen, en vooral de vervolgvragen (doorvragen) geven inzicht. Dit inzicht kan in jezelf zijn, maar ook in je ambities, angsten en keuzes. Zo kan je een heel ambitieus plan hebben voor een nieuw bedrijf. Door de juiste vragen te stellen, kan je veel risico's afdekken en incalculeren. Echter is het stellen van vragen aan de juiste mensen ook van groot belang. Veel mensen zullen je waarschuwen voor de vele risico's, waardoor je minder vertrouwen kan krijgen in je eigen idee. Het is daarom van groot belang om de juiste mensen met expertise uit te kiezen. Je ouders, vrienden of familieleden kunnen altijd een oordeel veilen. Of deze echter van professionele waarde voor je is, is een tweede vraag.

Persoonlijke waarden

Persoonlijke waarden hebben invloed op je mening, hoe je reageert op situaties en op andere mensen. Michael vertelt dat in het proces van 'Master your Mindset' persoonlijke waarden (jezelf goed kennen) van groot belang zijn. Het opstellen van een lijst van positieve en negatieve waarden is hierin de sleutel. Deze lijst moet volgens Michael verschillende keren aangepast worden. Geld kan nu bijvoorbeeld een belangrijke drijfveer zijn, evenals lust. Echter kan vrijheid later bijvoorbeeld meer gaan wegen voor je.

Naast het opstellen je persoonlijke waarden kan je ook je 'persoonlijk statuut' opstellen. Dit is jouw persoonlijke levensfilosofie gecombineerd me je persoonlijke waarden. Met dit samen kan je je persoonlijke reglement opstellen. Dit zijn als het ware je eigen opgestelde regels waar je naar leeft. Voorbeelden (van Michael) zijn als volgt:

  • Ik leef vanuit liefde.
  • Ik help mensen die hulpbehoevend zijn.
  • Ik ben het resultaat van de manier waarop ik denk.

Deel 3: 'master your mindset'

Je conditionering en je gedachtepatronenmoet je blijven 'updaten'. Anders zal je altijd dezelfde resultaten blijven krijgen. Hiernaast 'ontvang' je veel informatie in het leven- zowel goed, maar ook veel foutief. Hierdoor 'leer' je jezelf vaak een bepaalde denkwijze of conditionering aan- zoals veel kinderen denken en doen zoals hun ouders. Ze nemen dit als het ware over. Psychologieprofessor Carol Dweck maakt onderscheidt tussen twee mindsets. De eerste is de statische (vaststaande) mindset. De andere is de 'op groei gerichte' mindset. Deze mindset past goed bij de'Master your Mindset' stappen welke later worden benoemd. Dweck beweert (op basis van jarenlang onderzoek) dat intelligentie en persoonlijke eigenschappen niet zijn aangeboren. Ze zijn volgens haar het resultaat van ontwikkeling en oefening.

Stappenplan naar blijvende verandering & geld

Het stappenplan naar blijvende verandering bestaat uit neuro-associatieve conditionering. Het stappenplan van Michael is als volgt:

  1. Bepaal eerst wat je écht wilt en wat je er nu van weerhoudt;
  2. Maak van je willen een moeten;
  3. Doorbreek je belemmerende patronen;
  4. Herconditionering.

Bij het maken van financiële keuzes, geeft Michael ook een aantal tips. Bij elke uitgave of investering die je doet, kan je jezelf vier vragen stellen. Deze zijn als volgt:

  1. Wat kost het?
  2. Wat levert het me op? (Dit hoef niet alleen in geld uitgedrukt te zijn);
  3. Kan ik het betalen? (Of wat kan ik doen om het bedrag bij elkaar te krijgen?);
  4. Wat vind ik het waard? (Heb ik dat bedrag ervoor over?)

Angst, belemmerende gedachtes & 'in balans' komen

Michael benoemt drie primaire angsten die veel voorkomen. Deze zijn als volgt:

  1. De angst dat je niet voldoet;
  2. De angst voor oordelen en meningen van anderen;
  3. De angst dat niemand van je houdt.

Angst is een van de meest voorkomende oorzaken om iets niet te doen. Door jezelf goede vragen te stellen, zoals waar je echt bang voor bent, kan je dit doorbreken. De meeste mensen ondernemen liever niets en klagen bijvoorbeeld over werk. Echter voelen ze zich veilig door de constante stroom van inkomsten. Het veranderen van hun leven is zo beangstigend, dat ze liever ongelukkig zijn in een comfortabele zekerheid dan het risico willen nemen of succes en geluk.

Om in een betere balans tussen wat je zou willen doen en wat je nu (al, of nog niet) doet, kan je het volgende doen. Zet jezelf in het centrum van je eigen leven. Hierdoor zal je meer naar je eigen waardes leven, en minder op basis van meningen van anderen. Dit klinkt misschien egoïstisch, maar dit is het juist niet. Het is een vorm van zelfliefde waarbij je vooral van je eigen kunnen en verlangen uitgaat.

De wet van de aantrekkingskracht

In het algemeen is de Engelse term: de 'Law of Attraction' beter bekend. Deze wet stelt dat als je iets visualiseert, en één bent met een 'hogere macht', je een bepaalde 'frequentie' uitstraalt. Dit is te vergelijken met signalen zoals een frequentie van een radiozender. Michael stelt het volgende: "Wanneer krachtige emoties worden vermengd met gedachten en geloof, pikt je onderbewustzijn automatisch de bijbehorende frequentie op".

Je kan de wet van de aantrekkingskracht ook anders zien. Je bent als persoon een magneet. Hoe sterker en krachtiger een bepaalde gedachte is, hoe makkelijker iets gericht aangetrokken kan worden. Tips hiervoor zijn het zo concreet mogelijk voor je te zien. Proef, voel en zie het eindresultaat al voor je. Als je een succesvol bedrijf wilt, visualiseer deze dan letterlijk in geuren en kleuren. Voel dit verlangen vanuit je hart en meen het.

Dingen te vermijden bij de visualisatie

Er zijn een aantal dingen die je juist niet moet doen bij het visualiseren. Deze zijn als volgt:

  • Denk niet na over de slechte uitkomsten. Als je te veel slechte scenario's voor je ziet, kan je het 'verkeerde' aantrekken. Dit kan bijvoorbeeld een een 'variant' zijn van je gevisualiseerde uitkomst.
  • Als je verlangen niet zuiver en oprecht is, zal het niet werken. Je moet iets écht willen.
  • Je moet klaar zijn om bepaalde opofferingen te brengen voor je gevisualiseerde doel. Stel dat je een succesvol bedrijf wilt bouwen, zal je bepaalde opofferingen moeten maken. Pas wanneer je klaar bent om avonden Netflix kijken op te geven voor werk bijvoorbeeld, zal de wet pas gaan werken.
  • Je moet zelf daadwerkelijk actie ondernemen. Als je geen actie onderneemt, zullen de kansen langs je voorbij schieten zonder dat je ze ziet.

Deel 4: 'de strategie'

Om te kijken waar je nu staat, heeft Michael 5 opdrachten bedacht. Deze opdrachten staan in het teken van zelfanalyse. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Welke obstakels komen er op je weg, en hoe ga je hiermee om? Dit zijn de algemene vragen welke in de vijf opdrachten terugkomen.

Oorzaken van mislukking

Om de strategie van 'Master your Mindset' toe te passen, is het belangrijk analyses toe te passen. Het analyseren van welke oorzaken voor mislukking kunnen zorgen is hierin belangrijk. Michael heeft twaalf oorzaken van mislukking toegelicht. Deze zijn als volgt:

  1. Het ontbreken van een concreet doel;
  2. Gebrek aan gerichte aandacht (focus);
  3. Angst;
  4. Besluiteloosheid;
  5. Gebrek aan zelfdiscipline;
  6. Gebrek aan passie;
  7. Gebrek aan doorzettingsvermogen;
  8. Negatief gedrag;
  9. Denken in beperkingen;
  10. Gebrek aan ambitie;
  11. Gebrek aan eigenwaarde;
  12. Excuses.

Master your mindset: de strategie

De strategie van Michael bestaat uit twaalf stappen. Zijn eerste twee stappen, 'Master your Mindset' en 'Persoonlijk Meesterschap', zijn de grondleggers van de strategie. Hierna komen eigenlijk de tien stappen die de strategie daadwerkelijk beschrijven. Het is echter van groot belang om éérst aan de slag te gaan met de mindset. 'Master your Mindset' is de belangrijkste stap voordat de strategie goed toegepast kan worden. Dit bestaat als het ware uit deel drie van het boek welke hiervoor is toegelicht.

Master your mindset: het vervolg

De tien stappen na 'Master your Mindset' en 'Persoonlijk leiderschap' bestaan uit een aantal elementen. Als eerste is het belangrijk concrete doelen te formuleren, waarna gevisualiseerd kan worden. Visualiseer hierbij wat je écht wilt: 'live within when your without'.

Volg hierbij voorbeelden, schrijf affirmaties op en wees dankbaar. Ga na wat eventuele risico's zijn, en doe degelijk onderzoek. Stel een strategisch plan op, verzamel goede mensen om mee samen te werken. Want je kan het niet alleen. Begin voordat je 100% klaar bent. Anders komt er nooit iets van. Samengevat zijn dit de 'inhoudelijke' stappen van Michael.

Wanneer je eenmaal in 'het proces' zit, wees dan flexibel en doe alles wat nodig is. Blijf focussen op je doel en richt al je aandacht hierop. Dit zijn de laatste twee stappen van 'Master your Mindset: de strategie'.

Oordeel

Master your Mindset gaat in erg veel detail in op het bereiken van je doelen. De focus ligt hierbij op het doen wat je echt graag wilt. Het helpt bij het stellen van de juiste vragen, om net die extra stappen te zetten. Het mooie van Master your Mindset vind ik de concreet toegelichte stappen om door te zetten. Michael schrijft meerdere malen bewust na een opdracht op om deze toch te doen. Hij is zich ervan bewust dat de meeste mensen gewoon doorlezen. Uiteindelijk komt het neer op het uitvoeren van de opdrachten. Het is aan de lezer om te beslissen of deze iets met de tips wilt doen.

Zoals Michael vermeld, zijn de meeste mensen vaak te bang om risico's te nemen. Het is aan de lezer om te beslissen of er een verlangen is wat onderdrukt wordt. Pas als dit er is, zullen mensen meer bereid worden te gaan doen wat ze écht leuk vinden.

Master your Mindset is in mijn optiek één van de betere boeken op het gebied van zelfontwikkeling. Het geeft naast praktisch toepasbare tips erg veel handvaten om actie te gaan ondernemen. Geen zweverige theorieën, maar concrete taken en acties. Daarom zou ik Master your Mindset aan iedereen aan willen raden. Zelfs als je niet zeker weet of je bepaalde ambities onderdrukt. Misschien juist wel als je dit (nog) niet weet.

Conclusie

Master your Mindset is niet je standaard zelfverbeteringsboek. Het is eerder een boek welke je (verborgen/onderdrukte) ambities naar voren laat komen. Hierdoor zou je een beter leven gaan leven, en gelukkiger zijn. De opbouw van het boek is een fijne combinatie tussen korte hoofdstukken en persoonlijke verhalen. Dit maakt het boek makkelijk leesbaar.

Concluderend geeft het boek concrete taken en acties om dit proces te doorlopen. Hierbij ligt de focus op het onderzoeken van wat je écht leuk vindt - zelfs als je het nog niet weet. Het boek is daarom een aanrader voor iedereen die wilt onderzoeken en/of concreet een plan willen uitwerken voor een (deels) ander leven.

Op het moment van schrijven is Master your Mindset te koop voor 21,95 op Bol.com (geen affiliate link). Dit is de hardcoverversie.

Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *