Stoïcisme: EZPZ boeken #2 | The Daily Stoic

Stoïcisme: Boeken review #2: The Daily Stoic

Stoïcisme. Ik vond het concept van memento mori, amor fati, doorzettingsvermogen en emoties begrijpen altijd al interessant. Deze onderwerpen komen terug in de Stoïcijnse filosofie. Echter zijn de meest bekende Stoïcijnse filosofieën niet gemakkelijk begrijpbaar, of makkelijk leesbaar. Laat staan toepasbaar. Toen ik dit boek van Ryan Holiday zag, een co-auteur van Robert Greene (auteur van o.a. the 48 laws of power), was ik echter gelijk verkocht. Zijn boek 'The obstacle is the way' was al een schot in de roos op zich. Niet alleen op het gebied van toepasbaarheid, maar ook op leesbaarheid. The Daily Stoic doet hier zeker niet aan onder - elke dag hoeft maar één bladzijde gelezen te worden. En dat in de context van het toepassen van de de Stoïcijnse leer.  Stoïcisme: Daily Stoic boek.

Het concept

Het concept van het boek is simpel: lees elke dag één bladzijde. Begin het liefste de dag (bijvoorbeeld bij het ontbijt), met het lezen van de bladzijde. De pagina begint met het quoten van een bekende Stoïcijn. Voorbeelden zijn Marcus Aurelius (Romeinse keizer), Seneca (adviseur van keizer Nero), Epictetus (voormalig slaaf) en Zeno (oprichter Stoïcisme). Na de quote wordt door Ryan Holiday vaak een toelichting en een voorbeeld gegeven. Op deze manier is de Stoïcijnse wijsheid direct toepasbaar.

Voorbeelden van pagina's

Op de dag van schrijven van dit artikel, 1 augustus, is het volgende geschreven:Stoïcisme: Daily Stoic pagina 1 augustus.

In dit voorbeeld wordt aangehaald dat "wachten op het juiste moment" niet werkt. We moeten nu dealen met de obstakels die voor ons liggen, in plaats van te wachten tot het perfecte moment. Hierdoor ga je actie ondernemen, ook al is het resultaat niet perfect.

Een ander voorbeeld is een pagina over het woord humble. Ik had het met een goede vriend over te allen tijde 'humble' blijven, en open te staan om te luisteren. Een aantal dagen later kwam hier een pagina over in The Daily Stoic, welke ik met hem gedeeld heb.

Stoïcisme: Daily Stoic pagina vriend verzonden.

Door te luisteren naar anderen, en dus door je eigen meningen achterwege te laten, kan je groeien. Zelfs de persoon waar je het minst goed mee overweg kan, bezit kennis waar jij van kunt leren. Ook als je ergens al veel over weet, kan je nog steeds kennis toevoegen. Dit was een waardevolle les welke ik persoonlijk nog steeds probeer toe te passen. Al lukt dit bij lange na niet altijd. Maar dat is oké.

Mijn ervaring met het boek

Nadat ik Meditations had gelezen samen met The obstacle is the way en Discourses, vond ik dit boek. In de praktijk vind ik het een prachtig boek welke de essentie van Stoïcisme gemakkelijk toelicht. Je leert niet alleen over verschillende Stoïcijnse inzichten, maar ook hoe deze toe te passen zijn. Deze manier van Stoïcisme verkennen is zowel laagdrempeliger als gemakkelijker dan het lezen van een origineel werk. Originele werken zijn Meditations door Marcus Aurelius en Discourses door Epictetus. Deze werken zijn echter lastig te begrijpen, en lezen zeker niet makkelijk weg. Ik zou deze boeken daarom ook niet aanraden om mee te beginnen om verdieping in Stoïcisme te zoeken.

Persoonlijke toepassing

Persoonlijk heb ik het boek op de eettafel liggen op de plek waar ik ontbijt. Bij mijn ontbijt lees ik de desbetreffende pagina voor de dag, en denk ik erover na. Dit geeft mijn dag een betere start dan wanneer ik bijvoorbeeld op mijn telefoon zit te scrollen. Inzichten kan ik delen, of op de dag zelf proberen toe te passen.

Desondanks ik het boek al een keer helemaal heb doorgelezen, lees ik het gewoon nog een keer. De Stoïcijnse lessen kan ik nog steeds leren toe te passen, ook al heb ik er eerder over gelezen. Het is als het ware deel geworden van mijn 'ochtendritueel'.

Oordeel over het boek

The Daily Stoic is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de Stoïcijnse filosofie. Zelfs als je al bekend bent met de leer, is de kennis nog steeds toepasbaar.

Stoïcisme is zoals eerder genoemd vaak lastig te begrijpen zonder jezelf te verdiepen. Door elke dag een quote met een voorbeeld en korte toelichting te lezen, wordt Stoïcisme toegankelijker. Hiernaast maakt de manier van lezen (1 bladzijde per dag) lezen laagdrempeliger. Zelfs als je geen lezer bent, raad ik dit boek enorm aan. Op deze manier kan je eeuwenoude kennis in het nu toepassen. Doorzettingsvermogen en authenticiteit staan hierin centraal. Indien je geïnteresseerd bent in authenticiteit, raad ik zeker de allereerste special (artikel) over authenticiteit aan.

Op het moment van schrijven is The Daily Stoic als e-book of als paperback op zijn goedkoopst voor €9,49 te vinden op bol.com. (geen affiliate link!).

Nooit een artikel missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met je emailadres!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *